Ascensor hidraulic: ce înseamnă, caracteristici și avantaje

Ascensoare hidraulice

O soluție modernă și sigură de transport, ascensorul hidraulic este foarte apreciat pentru faptul că oferă o mișcare pe verticală plăcută, lină și silențioasă. Spre deosebire de alte tipuri de lifturi, mecanismul hidraulic oferă un consum redus, modelele mai noi având la bază un sistem inteligent de conservare a resurselor. Iată cum funcționează un ascensor hidraulic, care sunt avantajele și caracteristicile sale principale.

Ce reprezintă un ascensor hidraulic

Chiar dacă pare că liftul este o invenție a vremurilor moderne, în realitate acest concept a apărut în secolul al III-lea î.e.n. La început, platformele erau acționate cu ajutorul oamenilor sau al animalelor, iar mai târziu prin forța apei. Sistemele apropiate de ascensoarele pe care le cunoaștem astăzi au fost dezvoltate abia în jurul anului 1800 și funcționau în baza unui motor cu aburi. Ulterior, a fost introdusă varianta hidraulică pentru a înlocui aburul ca sursă de energie fundamentală.

Ascensorul hidraulic este un mecanism ce poate fi instalat în interiorul clădirilor, dar și în exterior cu structură metalică proprie. Pentru dinamica acestuia se folosește uleiul sub presiune, care este injectat prin-o serie de supape, de la rezervor la pistoanele liftului. Pompa hidraulică, respectiv componenta principală a sistemului care asigură mișcarea pe verticală, este cea care a dat denumirea de „ascensor hidraulic” echipamentului ce utilizează uleiul sub presiune pentru deplasare.

Cum funcționează un ascensor hidraulic

Considerat contracandidatul perfect pentru ascensorul electric, liftul hidraulic funcționează tot cu energie electrică, însă, cabina este pusă în mișcare prin tracțiune hidraulică. Acest tip de ascensor este acționat de un piston fixat în podeaua puțului de lift, care ridică sau coboară cabina ghidată pe glisiere prin forța exercitată de uleiul sub presiune ce intră ori iese din piston. Practic, o pompă trage lichidul dintr-un rezervor și îl împinge cu presiune în corpul pistonului și, prin culisare, ascensorul urcă la etajul dorit.

La coborâre, greutatea cabinei trimite lichidul din piston înapoi în rezervor, printr-o serie de valve, astfel că nu este nevoie de o contragreutate. Liftul hidraulic este complet independent, dar cu sarcină pe piston.

Ascensor hidraulic
Acest sistem ingenios de funcționare face ca lichidul de presiune să susțină în permanență cabina, fiind imposibil ca ascensorul să cadă în gol. Totuși, mecanismul hidraulic necesită o cameră suplimentară la stația de bază pentru instalarea apanajului și a pompelor de acționare, precum și de un rezervor de ulei.

Care sunt caracteristicile ascensorului hidraulic

Un ascensor hidraulic are anumite proprietăți care îl diferențiază de celelalte tipuri de lifturi. Vezi care sunt principalele caracteristici ale mecanismului:

  • Liftul hidraulic este limitat la 7 stații, iar din acest motiv se recomandă instalarea sa cu precădere în clădirile mici sau particulare, nu în cele cu trafic mediu ori intens;
  • În funcție de capacitatea sa, ascensorul hidraulic poate transporta până la 86 de persoane, fiind o soluție ideală pentru clădirile de birouri cu regim de înălțime redus, dar în care lucrează multe persoane;
  • Un sistem cu acționare hidraulică are nevoie de o cameră adiacentă puțului, de dimensiuni mari;
  • Ascensorul hidraulic presupune o putere instalată mai mare față de cel electric, fiind solicitată o coloană de putere de minimum 5 KW, respectiv 32 de Amperi;
  • Liftul hidraulic poate avea camera mașinii mai departe de spațiul unde este montat;
  • Cel mai des se utilizează ascensoarele hidraulice cu tracțiune directă și lifturile hidraulice cu acționare indirectă.

Ce avantaje oferă un ascensor hidraulic

La acest capitol liftul hidraulic stă foarte bine deoarece instalarea unui asemenea mecanism vine la pachet cu numeroase beneficii:

  • Consumă energie doar la urcare, iar coborârea se face gravitațional. În plus, în gama MP IFMA se găsesc ascensoare hidraulice mai economice, dotate cu sisteme inteligente de conservare a resurselor;
  • Principiul de funcționare este incredibil de simplu – cabina se atașează la un sistem de ridicare;
  • Oferă o deplasare mai lină și silențioasă deoarece pompele care acționează ascensorul sunt amplasate în camera tehnică separată de puțul liftului;
  • Valvele electromecanice controlează deplasarea precisă și în siguranță între etajele unei clădiri;
  • Sistemul hidraulic nu are nevoie de contragreutăți;
  • Acest mecanism beneficiază de adaptabilitate și flexibilitate sporită, adică se poate instala într-o clădire fără ascensor sau în spații închise, fiind posibilă relocarea camerei motorului;
  • Costurile de întreținere a unui ascensor hidraulic sunt reduse, indiferent dacă este vorba despre lifturi pentru persoane, de marfă ori platforma auto;
  • Varianta hidraulică poate fi mai ieftină decât cea electrică, chiar dacă necesită și o cameră tehnică suplimentară;
  • Mecanismul este dotat cu sisteme de siguranță ce permit evacuarea sigură și rapidă a pasagerilor. De exemplu în cazul unei pene de curent, ascensorul va duce cabina în cea mai apropiată stație, iar ușile liftului se vor deschide imediat ca să iasă oamenii.

În zilele noastre, ascensoarele hidraulice au devenit extrem de spectaculoase, căpătând diferite forme, așa că putem trece la avantaje și estetica deosebită pe care o oferă arhitecturii unei clădiri. Aceste mecanisme eficiente ne fac viața mai ușoară și pot fi incluse în orice proiect imobiliar, așa că nu ezita să ne contactezi pentru mai multe detalii cu privire la configurarea unui lift nou sau modernizarea unui sistem deja existent.