Lifturile moderne sunt unul dintre cele mai utile instrumente pentru cladiri de birouri, blocuri de locuinte, centre comerciale, spitale, institutii universitare etc. Dimensiunile si capacitatea lor variaza in functie de nevoile spatiului in care sunt instalate. De exemplu, un centru comercial este o cladire intens circulata, ceea ce inseamna ca un numar mare de persoane folosesc ascensorul in fiecare zi. Prin urmare, este recomandat ca ascensorul sa aiba o capacitate medie de aproximativ 450 kg, echivalentul a 6 persoane de 75 kg. In astfel de situatii, suprafata liftului poate varia intre 1,17 și 1,30 metri patrati.

 

Cand vorbim despre spitale, aceste ascensoare de persoane trebuie sa aiba o dimensiune si o capacitate mai mare. Motivul este posibilitatea folosirii liftului in scopul transportului pacientilor pe targa, impreuna cu un echipaj medical. Fiecare ascensor trebuie sa aiba un marcaj care sa indice greutatea maxima pe care o poate suporta. 

 

Mai trebuie avut in vedere ca unele lifturi pot avea dimensiuni mari, dar capacitate redusa. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele ascensoare sunt proiectate ca lifturi personalizate, ori scopul lor secundar este unul estetic, iar pentru siguranta utilizatorilor cel mai bine este sa se respecte greutatea maxima admisa.

 

butoane pentru etaje in lift
Sursa foto

 

Ce dimensiuni si capacitati au ascensoarele cel mai des folosite?

 

Cel mai frecvent utilizate ascensoare, cum este MP FLEX, au o capacitate de aproximativ 4-6 persoane si pot fi lifturi electrice sau hidraulice. Aceasta capacitate este calculata luand in considerare o greutatea medie de 75 kg pentru fiecare persoana. Asta inseamna ca, pentru o capacitate de 4 persoane, greutatea maxima admisa este undeva intre 300 si 320 kg, iar dimensiunea variaza intre 0,90 si 1 metru patrat. Pentru o capacitate de 6 persoane, greutatea maxima admisa este de 450 kg, iar dimensiunile variaza intre 1,17 si 1,30 metri patrati.

 

In ceea ce priveste ascensoarele pentru cladiri unifamiliale (case), acestea variaza in functie de spatiul disponibil. Din cauza ca multi proprietari nu planuiesc initial sa-si instaleze un ascensor in locuinta, insa se razgandesc pe parcurs, capacitatea si dimensiunea vor fi destul de reduse. De pilda, intr-o astfel de situatie se poate opta pentru un lift cu o capacitate de 2 persoane, o greutate maxima de 180 kg si dimensiuni cuprinse intre 0,58 si 0,60 metri patrati.

 

trei lifturi in cladire de birouri
Sursa foto

 

Este important de mentionat ca dimensiunile ascensoarelor si capacitatea acestora trebuie sa respecte dimensiunile minime suficiente pentru ca una sau mai multe persoane sa se deplaseze confortabil. Acest lucru este, bineinteles, valabil si in cazul lifturilor pentru persoane cu dizabilitati

 

Ce se intampla, totusi, in cazul in care greutatea maxima admisa a unui ascensor este depasita? Contrar unor scenarii pe care multi pasageri si le imagineaza, liftul nu va cadea in gol. In realitate, elevatorul, va avea nevoie de mai multa forta pentru a transporta persoanele la destinatie. In aceasta situatie, exista doua posibilitati. Prima implica accentuarea miscarilor din cauza greutatii in plus, ceea ce duce la o aliniere necorespunzatoare spre sfarsitul rutei sau la o viteza mai mica de circulatie. Asta afecteaza structura instalatiei, care va avea nevoie de reparatii. O alta posibilitate implica nepornirea ascensorului. Multe lifturi sunt prevazute cu senzori care controleaza greutatea din cabina, iar daca aceasta este mai mare decat cea admisa, elevatorul nu va porni si/sau va emite un sunet de avertizare.

 

Asadar, dimensiunea si capacitatea unui ascensor sunt aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand v-ati hotarat sa montati un astfel de sistem in orice tip de cladire. Pentru a alege modelul de lift potrivit, este recomandat sa luati legatura cu o echipa de specialisti.