Ascensorul reprezintă una dintre cele mai importante invenții ale societății noastre, deoarece ne permite să ne deplasăm între etaje mult mai rapid, mai sigur și mai simplu. Lifturile sunt esențiale atât în clădirile de blocuri și de birouri, cât și în diferite instituții sau în spitale. De asemenea, lifturile nu sunt destinate numai persoanelor, ci există și modele speciale, care sunt concepute pentru a transporta marfă sau mașini. Totul, pentru ca transportul să fie eficientizat, iar efortul depus să fie unul minim. 

 

Deși ne-am putea imagina că lifturile sunt o invenție a lumii moderne, în realitate ideea unui mecanism de acest fel este foarte veche. Iată cum a evoluat în timp conceptul de lift și cum vor arăta ascensoarele viitorului.

Cum funcționau primele lifturi

 

Chiar dacă pare greu de crezut, primele lifturi au fost folosite încă din secolul al III-lea î.e.n. Desigur, pe atunci aveau un mecanism mult mai simplu, nu funcționau printr-o simplă apăsare pe buton, ci erau platforme acționate prin efortul unor sclavi sau cu ajutorul unor animale, care trăgeau pârghii, astfel încât platforma urca sau cobora. Ulterior, au apărut și mecanisme activate prin forța apei.

 

lifturi metalice in hol stil industrial
Sursa foto

 

Lifturile moderne au apărut abia în jurul anului 1800. La început funcționau cu ajutorul unui motor cu aburi, iar ulterior a fost introdus mecanismul hidraulic. Primele ascensoare hidraulice au fost concepute pentru a funcționa cu presiunea furnizată de forța apei. Inițial, au fost utilizate mai mult în fabrici, în depozite și chiar în mine, pentru a transporta rapid și ușor diferite materiale.

 

Primele mecanisme de siguranță pentru lifturi au fost introduse abia în anul 1852, de către Elisha Graves Otis. El a pus bazele unei companii care producea lifturi și astfel a ajuns să domine această industrie aflată pe atunci la început de drum, dar atât de necesară.

 

Revoluția în domeniul producției de lifturi a început cu introducerea pe scară largă a mecanismelor hidraulice și electrice. Electricitatea a devenit rapid cea mai folosită sursă de energie, iar viteza și siguranța lifturilor electrice erau mult superioare. Primul ascensor electric a fost construit în 1880 de către inventatorul Werner Von Siemens, iar în 1887 a fost brevetat primul lift electric cu uși automate, care închideau complet cabina. Acest sistem a făcut ascensoarele mult mai sigure.

 

În prezent, tehnologia folosită a evoluat foarte mult, lifturile au devenit mult mai rapide, mai mari și mai spectaculoase, căpătând diferite forme. Acum, ele sunt considerate o parte importantă din arhitectura unei clădiri și au inclusiv un rol estetic, nu doar unul funcțional. 

 

bullet lifturi exterioare
Sursa foto

 

Ascensoarele moderne sunt conectate la internet, astfel încât pot fi verificate și chiar reparate fără să mai fie necesară prezența fizică a unui specialist în clădirea respectivă. Lifturile moderne au diferite funcții, care permit un control integrat în cazul în care există mai multe ascensoare în aceeași clădire. De asemenea, ele pot merge direct la un anumit etaj, fără să mai facă opriri intermediare.

Cum contribuie Mp Ifma la inovațiile în domeniu

 

Compania Mp Ifma duce mai departe conceptul modern al lifturilor conectate. Noua tehnologie permite ascensoarelor să transmită companiei de service informații despre utilizarea și starea lor în timp real, astfel încât întreținerea și reparația este mult mai simplă, mai rapidă și uneori poate fi făcută chiar de la distanță. 

 

Operatorul află imediat care este defecțiunea și știe exact ce piesă este necesară, fără să mai aibă nevoie de o verificare la fața locului. Toate informațiile necesare sunt transmise online, automat, deoarece ascensorul conectat poate să comunice direct cu computerul firmei de service. În acest fel, multe reglaje pot fi realizate de la distanță, iar unele defecțiuni pot fi chiar anticipate, astfel încât piesele pot fi înlocuite sau reparate înainte ca liftul să se strice. Prin urmare, durata sa de viață crește, iar utilizatorii nu vor fi puși în situația neplăcută de a nu putea folosi liftul.

 

Mp Ifma dezvoltă propria tehnologie IO (Internetul Obiectelor), iar pe viitor acest concept va evolua și mai mult, iar ascensoarele vor putea beneficia de mai multe funcții, oferind soluții la care azi nici nu ne putem gândi.