Cum alegi scările rulante potrivite? 9 criterii

scari rulante

Scările rulante reprezintă unul dintre elementele cu rol definitoriu în procesul de schimbare arhitecturală a clădirilor. Deși au apărut cu mai bine de 100 de ani în urmă, aceste echipamente sunt cele mai populare soluții pentru fluidizarea traficului și transportul facil între etajele unei structuri. Jesse Reno a inventat scările rulante și a redefinit mișcarea în siguranță pe mai multe niveluri.

În zilele noastre, instalațiile de acest fel nu lipsesc din aeroporturi, stații de metrou, gări, stadioane, săli de expoziție, centre comerciale, instituții publice și multe alte locuri unde este esențială deplasarea rapidă a unui flux mare de oameni. Cu toate acestea, instalarea lor necesită o analiză atentă pentru a beneficia de o experiență de mobilitate eficientă și plăcută. Iată ce trebuie să iei în considerare ca să alegi scările rulante potrivite:

1. Mediul de instalare

În funcție de cerințele proiectului, scările rulante pot fi împărțite în mecanisme pentru interior, semiexterior și exterior. Instalațiile de interior trebuie să fie montate înăuntrul clădirilor, în timp ce soluțiile pentru semiexterior, în afară, dar cu un acoperiș deasupra. În ceea ce privește scările rulante exterioare, pot fi instalate în aer liber, fără să beneficieze de protecție în partea superioară.

2. Configurația

Cea mai simplă împărțire a acestor mijloace de conectare este între scări rulante și trotuare rulante. Însă, echipamentele vin în diferite forme și modele. Există trei configurații de bază folosite pentru cele mai comune sisteme de scări rulante:

  • paralele – scările rulante sunt poziționate una lângă alta și se deplasează în direcții opuse;
  • încrucișate – scările rulante se mișcă într-o singură direcție și sunt „stivuite”, reducând la minimum cerințele de spațiu;
  • paralele multiple – integrează un banc de două sau mai multe scări rulante, cu direcții diferite.

3. Locația

Locul în care sunt amplasate scările rulante este crucial pentru gestionarea traficului. De pildă, într-un centru comercial, alegerea cu atenție a locației poate contribui la creșterea vânzărilor deoarece există zone specifice în care este mai probabil ca oamenii să meargă la cumpărături mai des.

4. Unghiul de înclinare

De obicei, unghiul de înclinare al scărilor rulante este de 30 de grade pentru a oferi utilizatorilor siguranță maximă și confort. Acesta poate crește până la 35 de grade dacă deplasarea pe verticală nu depășește 6 m și viteza este limitată la 0,5 m/s. Pentru un regim de înălțime mai mare de 6 metri, pot fi selectate doar scările rulante de 30 de grade. Cu cât unghiul de înclinare crește, este necesar ca lungimea orizontală să fie mai mică, așa că scările rulante de 35 de grade sunt folosite în spațiile cu distanță limitată.

5. Viteza

Este important de știut că viteza scărilor rulante are un impact deosebit asupra capacității de transport și spațiului de instalare. Viteza standard variază între 0,5 m/s și 0,65 m/s.

6. Capacitatea de transport

În baza traficului de pasageri, scările rulante pot fi pentru trafic mediu sau intens, așa cum sunt echipamentele MP Colina. Acestea se folosesc în centrele comerciale, aeroporturi sau hipermarketuri și funcționează cu o viteza de 0,5 m/s, iar capacitatea lor este de până la 6.000 persoane/oră.

scari rulante la metru

Scările rulante pentru trafic intens, precum varianta MP Sierra, sunt ideale în gări, stații de metrou și alte zone unde circulă mulți pasageri. Pot funcționa la o viteză de 0,5/0,65 metri pe secundă și au o capacitate de până la 7.300 persoane/oră.

7. Dimensiunea treptelor

În conformitate cu standardele internaționale, lățimea treptelor este de 60 cm, 80 cm și 100 cm. În cazul primei variante, o scară rulantă cu trepte de 60 cm poate găzdui o persoană, fiind ideală în zonele cu trafic redus, de până la 2.500 de persoane/oră. Soluția mai lată, cu trepte de 80 cm, este suficientă pentru o persoană care are și o valiză și permite un trafic scăzut ori mediu, de până la 6.750 de persoane/oră. În mod ideal, scara rulantă ale cărei trepte măsoară 100 cm poate găzdui două persoane una lângă alta, previne orice interferență în mișcare și acceptă un trafic de 9.000 de persoane/oră.

8. Spațiul disponibil

Spre deosebire de ascensoare, care pot fi instalate în orice clădire, chiar dacă spațiul este mic, scările rulante au nevoie de mai mult loc pentru instalare și utilizare.

scarii rulante cu limini albastre

Aceste instalații pot avea limitări, mai ales că au nevoie de spațiu și dedesubt pentru dispozitive, ulei și mecanism de rulare. În plus, scările rulante nu pot fi modificate în funcție de locul disponibil, de aceea trebuie alese cu mare atenție pentru a nu fi incomode pentru utilizatori.

9. Designul

Fără îndoială, trebuie să știi ce sunt scările rulante și cum funcționează dacă te-ai decis să optezi pentru un astfel de sistem de mobilitate. Este important să stabilești aspectele de bază, cum ar fi capacitatea, viteza sau configurația, dar nu omite nici designul. Scările rulante pot influența experiența clienților și utilizatorilor. Iluminatul, culorile și placarea exterioară contribuie la stilul general al unității și chiar au un impact major asupra vânzărilor în zonele comerciale.

O soluție fiabilă, sigură și eficientă garantează performanța ulterioară și fericirea utilizatorilor. Ia în considerare produsele / pentru trafic normal sau intens, precum și dispozitivele de trotuare rulante dacă ai nevoie de sisteme care să faciliteze deplasarea în anumite clădiri și structuri.