Reguli de etichetă în lift sau pe scările rulante

femeie pe scara rulanta

Urbanizarea rapidă a anumitor zone a condus la nevoia dezvoltării infrastructurii, precum construirea de clădiri înalte sau a liniilor de metrou în subteran. La rândul lor, noile structuri au necesitat echiparea cu sisteme inteligente de transport vertical, astfel că ascensoarele și scările rulante au devenit mecanisme esențiale în spațiile industriale, comerciale, publice și rezidențiale.

Evoluția tehnologică oferă oamenilor o mulțime de avantaje, iar producătorii se concentrează în continuare să îmbunătățească produsele actuale sau să creeze soluții de mobilitate mai eficiente și inovatoare. Respectarea reglementărilor și a standardelor impuse acestor echipamente este însă foarte importantă deoarece chiar și cel mai mic defect poate pune în pericol viața oamenilor. Totuși, utilizarea lifturilor și a scărilor rulante presupune o anumită responsabilitate și din partea utilizatorilor. Iată care sunt regulile de etichetă de care trebuie să țină cont orice pasager:

Este nepoliticos să înghesui alți oameni

Ascensoarele de persoane ne ușurează semnificativ viața, la fel și scările rulante. Ambele tipuri de echipamente sunt practice, comode și foarte ușor de folosit și ne ajută să ne deplasăm mult mai repede între etaje, fără să depunem nici cel mai mic efort. Însă, asta nu înseamnă că pot fi utilizate în orice situație. Spre exemplu, este extrem de nepoliticos să intri în lift dacă acesta este deja plin ori să înghesui celelalte persoane pe scările rulante ca să-ți faci loc.

Indiferent de situație sau de locul în care te afli, dacă observi că traficul este aglomerat, așteaptă până când se va elibera. Până la urmă, va fi mult mai bine să nu-i deranjezi pe cei din jur și nici să nu te înghesui pentru că aceste mecanisme au o capacitate maximă admisă și se pot bloca din cauza suprasolicitării.

Bărbații trebuie să respecte întotdeauna femeile

Indiferent dacă se află într-un hotel, o clădire de birouri sau un centru comercial, bărbații trebuie să le dea prioritate doamnelor să intre primele în lift. În ceea ce privește folosirea scărilor rulante, dacă bărbatul este însoțit de o femeie, acesta va urca primul scările ca să-ți protejeze partenera, mai ales dacă nu sunt luminate.

persoana apasa butonul liftului
În ascensor, doamnele pot apăsa butonul atunci când sunt singure, dar dacă lângă panou se află un domn, el se va ocupa să-i întrebe pe ceilalți pasageri la ce etaj își doresc să ajungă. De asemenea, cu excepția cazurilor în care liftul este foarte aglomerat, femeile sunt cele care trebuie să iasă primele din cabină.

Evită să blochezi accesul altor persoane

Ai grijă să nu-i împiedici pe ceilalți utilizatori să intre în lift sau să urce pe scările rulante. Odată ce ai ajuns în cabina ascensorului, asigură-te că ocupi spațiul liber din interior, de preferat cât mai în spate, ca să le permiți și altor persoane să intre în lift. În situația în care oricum cobori la ultimul etaj, mergi în spate de la început și rămâi acolo pentru că ascensorul oricum se va elibera. Dacă trebuie să cobori mai devreme, roagă-i pe cei din fața ta să-ți facă loc să treci.

Pe scările rulante staționează întotdeauna pe partea dreaptă. Este o regulă de conduită nescrisă, dar pe care călătorii o respectă ca să le permită celorlalți pasageri să circule pe partea stângă dacă se grăbesc. În niciun caz nu trebuie să te așezi pe centru, eventual și cu mâinile pe balustrade, astfel încât să nu mai poată trece nimeni pe lângă tine.

Stai la distanță de ceilalți călători

Fie că ești în lift sau pe scările rulante, încearcă să nu-i incomodezi pe cei de lângă tine. Oamenii pot simți un disconfort major dacă le este invadat spațiul intim. În plus, acest lucru este valabil și pentru tine, dar și pentru siguranța ta deoarece înghesuindu-te în ceilalți te poți dezechilibra și chiar accidenta. Așadar, pe scările rulante stai la distanță de persoanele care se află în fața ta, iar în ascensor poziționează-te într-un mod asemănător celui în care sunt aliniate punctele de pe fiecare parte a zarului.

Păstrează liniștea în timpul mersului

Poate că ți se pare normal să-ți continui discuția la telefon sau să vorbești cu cel care te însoțește atunci când folosești liftul ori scările rulante. Ei bine, ideal ar fi să menții liniștea pentru câteva momente, ca să nu-i deranjezi pe ceilalți călători cu conversațiile tale. Imaginează-ți cum ar fi ca toată lumea să poarte o discuție, în același timp, când merge cu ascensorul!

Ai grijă de bagajele tale

Respectul pentru ceilalți oameni este foarte important, în special atunci când tinzi să-i incomodezi prin acțiunile tale. În lift și pe scările rulante trebuie să te asiguri că geanta, rucsacul sau un alt bagaj pe care îl ai cu tine nu deranjează pe nimeni. Dacă observi că este aglomerat, așteaptă până când se eliberează traficul și ai suficient loc să urci cu bagajele.

Nu consuma lichide sau mâncăruri

Zgomotul sau mirosul pe care le poți produce atunci când mănânci un sandwich ori bei o cafea s-ar putea să nu fie pe placul celorlalți pasageri. De aceea, ar fi bine să consumi alimente doar după ce ai ajuns la etajul dorit. Totodată, în ascensor, chiar dacă nu mai este nimeni cu tine, amintește-ți că este un spațiu restrâns și că mirosul va persista și după ce o să cobori, așa că nu este în regulă să mănânci în cabină.

Învață să respecți regulile de conduită în societate și să împarți într-un mod politicos spațiile comune cu ceilalți oameni. Liftul și scările rulante trebuie să le ofere confort tuturor și să-i ajute să ajungă fără probleme la destinație, așa că fii mereu responsabil indiferent de clădirea în care sunt instalate sau tipul oamenilor cu care ajungi să le folosești la un anumit moment dat.