Dezvoltarea urbanistică din ultimii ani nu ar fi posibilă fără construirea unor cartiere întregi de clădiri cu birouri, în special la periferia marilor orașe. Este evident că aceste clădiri foarte înalte, în care lucrează zilnic sute de oameni, nu ar putea funcționa dacă nu ar avea ascensoare. Prin urmare, transportul rapid, confortabil și în siguranță al angajaților este esențial, iar lifturile moderne sunt perfect adaptate noilor cerințe ale pieței muncii. 

 

Pentru clădirile de birouri de acest fel este nevoie de un tip diferit de ascensoare, care să aibă o capacitate mai mare și să fie mai rapide. În plus, unele lifturi sunt de tip expres, adică nu opresc la fiecare etaj, ci doar la anumite niveluri, astfel încât transportul angajaților este mult mai rapid.

 

Tipuri de Lifturi

 

În prezent, există două tipuri principale de ascensoare, care sunt folosite atât în clădirile rezidențiale, cât și pentru cele de birouri. În funcție de sistemul de funcționare, lifturile pot fi hidraulice sau electrice.

 

lifturi metalice pe hol galben
Sursa foto

 

1. Lifturile hidraulice

Ascensoarele hidraulice sunt o soluție foarte sigură și modernă, mult mai silențioasă și rapidă comparativ cu alte tipuri de lift. În funcție de capacitatea lor, aceste ascensoare hidraulice pot transporta până la 86 de persoane, fiind astfel o soluție perfectă pentru clădirile de birouri în care lucrează foarte mulți angajați. 

 

Acest model de lift are însă nevoie de o cameră de mari dimensiuni, care să conțină un rezervor cu ulei special, deoarece mecanismul funcționează datorită unui piston acționat de acest lichid. Prin urmare, ascensorul hidraulic ocupă destul de mult spațiu într-o clădire și consumă mai multă energie față de liftul electric, cu acțiune mecanică.

 

2. Lifturile electrice

Ascensoarele electrice sunt mai rapide comparativ cu lifturile hidraulice și totodată consumă mai puțină energie. De asemenea, nu este necesară o cameră separată pentru lift, deoarece ele funcționează prin tracțiune mecanică generată de un motor electric, nu pe bază de fluid hidraulic. 

 

usi de lift in cladire
Sursa foto

 

Astfel, este suficientă o casă a liftului, care se află deasupra puțului, unde este ținut tot echipamentul necesar pentru funcționare. Totodată, aceste lifturi sunt mai ușor de instalat și de întreținut comparativ cu ascensoarele hidraulice. În plus, este tipuri de ascensor sunt pot fi dotate cu un sistem inteligent, care poate fi programat pentru autodiagnosticare, rezultând astfel lifturi conectate.

 

3. Ascensoare fără angrenaj (gearless)

Acestea reprezintă un tip nou de ascensoare, de capacitate mare, ideale pentru clădirile înalte, în care lucrează foarte multe persoane. Lifturile fără angrenaj nu au o casă a liftului deasupra puțului, ci doar o cameră de control alăturată. 

 

Întreținerea este similară cu a lifturilor electrice, dar viteza pe care o poate atinge un ascensor gearless este mult mai mare. Nu consumă multă energie, sunt rapide, sigure și presupun costuri reduse de instalare și mentenanță. Datorită vitezei și capacității foarte mari de transport, lifturile fără angrenaj pot fi folosite și în centrele comerciale, rezistând foarte bine la utilizare intensă. Și aceste ascensoare pot fi dotate cu un sistem de conectare, care permite monitorizarea în timp real și avertizează tehnicianul de mentenanță dacă apar defecțiuni. 

 

În concluzie, există mai multe tipuri de ascensoare care sunt potrivite pentru clădirile de birouri. Alegerea celui mai potrivit model trebuie făcută în funcție de specificațiile clădirii și de numărul de persoane care trebuie transportate zilnic.