CUPRINS

 

Evoluția tehnologiei ne oferă astăzi o multitudine de avantaje la care doar visam sau la care nici măcar nu ne gândeam în trecut. Ascensoarele, implicit ascensoarele de persoane, ne ușurează semnificativ viața. Comode, practice și ușor de folosit, lifturile ne ajută să parcurgem etajele în doar câteva secunde, fără să fie necesar nici cel mai mic efort din partea noastră.

Mai mult decât atât, lifturile le oferă un ajutor esențial persoanelor cu dizabilități, care nu se pot deplasa, precum și seniorilor care, odată ajunși la o vârstă, urcă din ce în ce mai greu scările.

Utilizarea lifturilor presupune, însă, un anumit grad de responsabilitate din partea tuturor pasagerilor, indiferent de tipul clădirilor în care sunt instalate acestea: clădiri rezidențiale, birouri, hoteluri și nu numai. Astfel, există anumite lucruri – le putem numi chiar reguli de etichetă – pe care ar fi bine ca niciunul dintre noi să nu le facă atunci când folosește liftul pentru persoane.

Dacă și tu obișnuiești să mergi cu liftul, îți va prinde bine să citești acest articol. Îți prezentăm 7 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată într-un lift de persoane:

Nu te înghesui în lift

În contextul pandemiei de coronavirus, cel mai sigur ar fi să eviți să urci în lift cu alte persoane care nu sunt din familia ta, în cazul în care spațiul din ascensor nu este suficient de generos, cât să permită menținerea distanței fizice recomandate.

Dar, chiar și în afara contextului pandemic, îți recomandăm să eviți să te înghesui. Ai chemat liftul și, odată ajuns la etajul tău, observi că este aglomerat? Cel mai comod, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți, este să aștepți până când se va elibera. Până la urmă, este mai bine să aștepți puțin mai mult decât să-i deranjezi pe ceilalți, încălcându-le spațiul personal.

Totodată, îți reamintim că fiecare ascensor poate transporta doar un anumit număr de persoane sau doar un anumit număr de kilograme. Dacă te înghesui, cel mai probabil riști să încalci regula care vizează capacitatea maximă admisă.

Nu restricționa calea de ieșire a celorlalți pasageri

Ești în lift cu mai multe persoane, iar una dintre ele trebuie să coboare înaintea ta? În acest caz, este normal și respectuos să îi eliberezi calea de acces. Dacă este necesar, coboară și tu din lift, pentru câteva secunde, ca să-i permiți (faci loc) celeilalte persoane să se dea jos, după care îți poți urma liniștit(ă) traseul.

Nu restricționa accesul celorlalte persoane care vor să cheme liftul

Dacă ajungi în dreptul liftului și constați că ai uitat să iei ceva din casă sau dacă aștepți pe cineva din familie să te prindă din urmă, nu ține nicidecum ușa liftului deschisă, împiedicând astfel celelalte persoane, de la alte etaje, să-l utilizeze. Cu siguranță nici ție nu ți-ar plăcea să nu poți chema și folosi liftul, din același motiv nejustificat.

Te gândești că vei urca în lift în mai puțin de un minut? Ei bine, în intervalul în care aștepți pe cineva din familie sau vreun prieten să închidă ușa de la intrarea în locuință, este posibil ca altcineva să aibă neapărată nevoie de el. Și, chiar dacă nu este vorba despre o nevoie urgentă, tot nu este respectuos să lași, în mod nejustificat, alte persoane să aștepte.

Atunci când transporți diverse bagaje, nu-i incomoda pe ceilalți cu ele

Ai făcut piața, ești încărcat(ă) cu câteva pungi și vrei să folosești liftul – este perfect în regulă, însă nu și dacă incomodezi alte persoane cu bagajele tale, mai ales dacă liftul este destul de aglomerat.

Îți recomandăm să aștepți să se elibereze, chit că este necesar să aștepți câteva secunde sau minute. Respectul pentru ceilalți pasageri este esențial.

Nu mânca în lift

Gustarea proaspăt pregătită sau cumpărată este un adevărat răsfăț pentru papilele tale gustative, însă zgomotul pe care îl produci în timp ce te bucuri de ea sau mirosul preparatului s-ar putea să fie neplăcut pentru ceilalți pasageri. De aceea, te sfătuim să consumi alimentele doar după ce cobori din lift.

Iar dacă ești singurul pasager și te gândești că este perfect în regulă să te bucuri de sandvișul tău cu ceapă, ia în considerare faptul că mirosul lăsat în urmă nu va fi neapărat pe placul tuturor.

Evită să vorbești tare la telefon

De fapt, ar fi bine să eviți oricum să vorbești la telefon, câtă vreme apelul pe care îl primești nu este urgent. Iar dacă este musai să răspunzi, atunci păstrează un ton normal, care să nu-i deranjeze pe ceilalți pasageri.

În ceea ce privește videocallurile, amână-le, mai ales dacă în lift sunt prezenți și alte persoane.

Nu sări în lift

Nivelul înalt de rezistență a lifturilor nu este echivalent cu faptul că poți sări în ele. De asemenea, dacă micuțul tău are chef de joacă în lift și începe să sare, explică-i faptul că nu este bine să facă acest lucru.

Așadar, ori de câte ori folosești liftul, gândește-te și la ceilalți pasageri prezenți. Respectă spațiul și confortul celorlalte persoane, pentru că fiecare pasager merită să aibă parte de o experiență plăcută.