Ciclurile de viață ale unui lift variază în funcție de mai mulți factori, dar un lucru este sigur: modernizarea ascensoarelor este esențială în secolul XXI. Funcționalitatea optimă a unui lift este influențată de intensitatea utilizării (frecvența traficului), de calitatea materialelor utilizate pentru conceperea acestuia și pentru design și de calitatea serviciului de mentenanță. Și factorii externi pot aduce dificultăți în ciclul de viață al unui ascensor, de exemplu: condițiile de mediu (unde și cum este utilizat), piesele de schimb învechite și uzate, incendiile și inundațiile, protestele și vandalismul care derivă din comportamentul utilizatorilor finali etc.

Pentru lifturile vechi și clasice, serviciile de mentenanță încep să devină din ce în ce mai costisitoare, piesele de schimb din ce în ce mai greu de găsit din cauza dezvoltării tehnologiei și modernizării mediului, iar ciclul de viață al acestora este mai scăzut decât a fost cândva. De aceea, vă prezentăm un mic ghid care evidențiază caracteristicile, avantajele, prețurile și ușurința de întreținere a unui lift modern.

Avantajele unui lift modern

 • Siguranța. Lifturile moderne sunt concepute astfel încât să respecte codurile standard în caz de incendiu, inundații și măsurile de protecție pentru asigurarea utilizatorilor. Sistemele învechite de funcționare nu prezintă în dotare, de obicei, elemente de siguranță adaptate la nevoile societății de astăzi, fiind mai puțin fiabile și predispuse frecvent la funcționarea incorectă sau defecțiuni.
 • Costuri de întreținere scăzute. Defecțiunile frecvente în cazul sistemelor vechi de funcționare a lifturilor pot duce la costuri foarte mari de reparare și întreținere pe termen lung. În plus, pe măsură ce serviciile de mentenanță a lifturilor își modernizează tehnicile și echipamentele cu care lucrează, poate fi obositor să cauți o firmă care se poate ocupa de un lift vechi. Deși în continuare sunt complet funcționale și prezente în majoritatea imobilelor din România, ascensoarele învechite nu mai pot îndeplini nevoile societății.
 • Prezintă caracteristici importante pentru viața activă a cetățenilor în ziua de astăzi. Modernizarea ascensoarelor poate reduce, în general, timpul de așteptare al pasagerilor deoarece sistemul de funcționare este mai rapid decât al celor învechite. În același timp, lifturile moderne se adaptează la stilul de viață sustenabil care a devenit foarte popular în ultimul timp, deoarece economisesc energie atunci când sunt în stare de repaus sau în mișcare.

Cum decurge procesul de modernizare pentru ascensor?

Dacă doriți să modernizați lifturile pe care le aveți în proprietate, fie că sunteți o companie de ascensoare sau un arhitect destinat să creeze un plan de construcție pentru un imobil, trebuie să cunoașteți cum decurge procesul pentru modernizare.

 • Realizarea unui diagnostic în ceea ce privește condiția ascensorului inițial;
 • Identificarea elementelor care pot fi modernizate și dacă există componente funcționale care pot fi păstrate;
 • Oferirea unor soluții alternative și servicii suplimentare care poate aduce un beneficiu extrem de important, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru utilizatorii finali;
 • Completarea autorizațiilor și subvențiilor publice;
 • Alegerea modalității de finanțare;
 • Începerea procesului de modernizare efectuat de un personal specializat în acest domeniu.

În comparație cu echipamentele și sistemele învechite de funcționare, liftul modernizat se bazează preponderent pe soluții digitale și aplicații de software pentru diagnosticarea funcționalității, identificarea oportunităților pentru îmbunătățirea modului în care se mișcă, dar și pentru identificarea problemelor care pot apărea dintr-un motiv sau altul. Liftul modernizat prezintă, de asemenea, un design inovativ și eficient, posibilitatea de a fi accesat prin folosirea amprentei, o eficiență energetică mai mare, îmbunătățind fiabilitatea și experiența pasagerilor.

Programele moderne standard care pot fi incluse în procesul de modernizare al liftului sunt:

 • Elemente de securitate care includ: panou de comandă, troliu, telefon de urgență etc.;
 • Conectivitate: conexiune GSM/LTE, elemente de conectare pentru panoul de comandă, card SIM etc.;
 • Aplicații software pentru realizarea upgrade-urilor.

Toate aceste procese sunt create pentru a asigura funcționalitatea optimă în condiții de siguranță pentru transportul persoanelor din clădire.

Care este prețul unui lift modern?


În funcție de componentele care necesită modernizare sau în cazul în care întreg sistemul liftului vechi trebuie schimbat cu unul nou, costurile pot fi influențate.

De exemplu, procesul de modernizare a cabinei liftului nu este ieftină. În principal, aproximativ 15% din bugetul destinat pentru schimbarea sau modernizarea liftului va fi direcționat către cabina acestuia. Acest lucru se datorează faptului că materialele utilizate pentru conceperea cabinei trebuie să asigure durabilitatea și protecția împotriva uzurii, dar și să creeze un design armonios și atractiv. Materialele folosite pentru modernizarea cabinei trebuie să aibă capacitatea să facă față traficului intens.

Costurile pot fi influențate de modernizarea componentelor funcționale, în funcție de alegerile dumneavoastră: lifturi hidraulice, lifturi cu tracțiune etc. Alte cheltuieli pot include costurile pentru autorizații și inspecții care nu sunt influențate de cât de mult sau cât de puțin aveți nevoie de modernizare.
Pentru crearea unei oferte personalizate de preț și servicii incluse, nu ezitați să ne contactați.

Cum se întrețin lifturile moderne?

Pentru funcționarea optimă a oricărui tip de lift, este necesară o rutină de verificare care să includă următoarele elemente:

 • Timpul de răspuns al liftului;
 • Timpul de transport între etaje, astfel încât să vă asigurați că liftul nu își reduce din viteză;
 • Timpul de răspuns al ușilor;
 • Pornirea și oprirea liftului;
 • Modul de funcționare al sistemului de iluminare și al indicatoarelor montate pe podea.

Pentru întreținerea sistemelor de asistență moderne ale lifturilor, verificați și apelați la un serviciu de mentenanță dacă este cazul:

 • Iluminările de urgență și funcționalitatea alarmelor;
 • Dispozitivele de comunicare (telefoane, interfoane, tablouri de bord etc.);

Pentru întreținerea stării și aspectului fizic al lifturilor moderne:

 • Mențineți curățenia în timpul și după fiecare zi de utilizare;
 • Verificați dacă există daune interioare și apelați la un serviciu de mentenanță pentru reparații de suprafață.

Deși modernizarea lifturilor pe care le aveți în proprietate poate fi o investiție costisitoare inițial, acest proces vă va aduce mai multe avantaje pe termen lung decât dacă a-ți păstra sistemul vechi de funcționare al lifturilor.