Daca pana acum calatoria cu liftul ti se parea o experienta banala, poate ar fi interesant sa afli ca aceasta nu presupune doar apasarea unui buton si asteptarea pentru ca usile sa se deschida cand acesta ajunge la nivelul ales. Cel putin nu pentru toata lumea, pentru ca in lume exista cateva ascensoare cu adevarat spectaculoase, pe care speram sa poti avea ocazia sa le testezi.

Cum ar fi ca in loc de oglinzi sa poti admira pe toata durata urcarii sau coborarii un acvariu imens, care iti va da senzatia ca inoti impreuna cu tot felul de specii de pesti? Sau cum ar fi sa te poti plimba cu liftul printr-un urias parc natural?

Astazi iti prezentam cele mai interesante ascensoare din lume, pe care turisti de la mii de kilometri distanta vin sa le admire si sa traiasca o experienta inedita la inaltime. Iata care sunt cele mai spectaculoase lifturi de pe mapamond!

 

1. Liftul Hammetschwand din Elvetia

Inaugurat in anul 1905, liftul Hammetschwand seamana izbitor cu o racheta spatiala gata sa fie lansata. Fiind cel mai inalt ascensor din toata Europa, Hammetschwand pare ca urmeaza sa cucereasca galaxia, desi calatoria totala, de la parter la ultimul etaj, nu dureaza mai mult de 50 de secunde. Pe toata durata urcarii sau coborarii poti admira din interiorul acestui lift frumusetea Alpilor si a lacului Lucerne, insa e bine sa stii ca aceasta experienta nu este recomandata celor cu teama de inaltime. Oricum, asteapta-te la senzatia de piele de gaina, care se poate instala din momentul in care vei pasi in acest lift.

 

Hammetschwand Lift Elvetia
Sursa foto

 

2. Liftul Arcada Gateway din Missouri

Tot folosind principiul unei experiente sinonime cu o lansare in spatiu este construit si liftul Arcada Gateway din Saint Louis, Missouri. Ascensorul este alcatuit din mai multe compartimente care amintesc de forma unui ou si care permit transportul a maximum cinci persoane in fiecare dintre acestea. Legate intre ele asemenea unui tren, compartimentele urca pana la inaltimi impresionante. Durata unei urcari cu acest lift dureaza aproximativ 4 minute, iar coborarea nu depaseste trei minute. 

 

3. Liftul Bailong din Hunan, China

Daca ajungi in China, iti recomandam sa nu ratezi o experienta cu totul speciala. Parcul Natural Zhangjiajie ascunde un obiectiv turistic pe cat de putin cunoscut, pe atat de apreciat de catre turisti din toata lumea. Liftul din interiorul acestuia, caci despre el este vorba, este considerat a fi unul dintre cele mai ingenioase constructii, care dovedeste ca ascensoarele nu au fost inventate doar pentru a fi folosite in cladirile de birouri sau in cele de locuinte. Bailong Elevator te va urca la peste 30 de kilometri, in paralel cu o stanca, pentru a-ti oferi cea mai spectaculoasa priveliste asupra parcului natural. In cele doua minute, cat dureaza calatoria de la sol pana sus, vei avea ocazia sa surprinzi cadre inedite cu aparatul tau de fotografiat. 

 

4. Liftul Aqua Dom din Berlin, Germania

Hotelul de cinci stele Radisson Blu din capitala Germaniei le ofera oaspetilor o experienta grozava la fiecare urcare sau coborare cu liftul principal. Acesta este construit in centrul unui acvariu imens, care masoara 25 de metri in inaltime si care are o capacitate nu mai mica de un milion de litri. Turistii pot admira pe toata durata calatoriei peste o suta de specii de pesti. 

 

AquaDom lift germania
Sursa foto

 

5. Liftul Lacerda din Brazilia

Nici brazilienii nu s-au lasat mai prejos cand a venit vorba de arta impletita perfect cu tehnologia ascensoarelor, pentru ca au construit un mastodont care poate urca si cobori peste 30.000 de persoane intr-o singura zi. Pentru ca liftul Lacerda a devenit un adevarat obiectiv turistic, costul pentru o singura calatorie, care dureaza aproximativ 40 de secunde, este de 0,05 dolari. Pretul pare infim, daca iti spunem ca pentru aceasta suma vei urca pana la inaltimea de 72 de metri, nu-i asa?

 

6. Liftul din Santa Justa, Portugalia

Ne intoarcem pe batranul continent, pentru ca in extrema vestica a acestuia a fost construit un lift inedit. Chiar in capitala Portugaliei vei avea ocazia de a ajunge din centrul orasului pana in Piata Carmo cu ajutorul unui lift a carui constructie a inceput tocmai in anul 1900. Finalizat doi ani mai tarziu, ascensorul a functionat initial pe baza de aburi, ca mai apoi acesta sa devina complet electric. Stilul sau neogotic si modelele diferite pentru fiecare etaj in parte te vor face sa iti amintesti pentru tot restul vietii de experienta avuta pana la 45 de metri inaltime.

 

ascensorul santa justa portugalia
Sursa foto

 

7. Liftul Taipei 101 din Taiwan

Incheiem topul nostru la fel cum l-am inceput, prin descrierea unui ascensor care aminteste de o nava spatiala, pe care il poti gasi, de aceasta data, in Taiwan. Inalt de 508 metri, liftul Taipei 101, care, de fapt, este compus din 67 de ascensoare mai mici, te va ajuta sa experimentezi senzatii unice. Numele liftului provine de la numarul de etaje pe care il poti escalada cu ajutorul acestuia. E bine sa stii ca fiecare ascensor in parte are propriul itinerariu, iar doua dintre acestea ofera turistilor cate o platforma de observatie.

 

Daca te-am facut curios sau cel putin interesat de imaginatia unor specialisti in domeniu, care s-a impletit perfect cu tehnologia, poate ca ar fi excelent daca ai ajunge sa vizitezi cele sapte lifturi descrise mai sus, care au devenit adevarate obiective turistice la nivel global.