lift urcand
Reglementarea standardului EN 81-20/50 în ceea ce privește siguranța lifturilor
10 decembrie, 2019
lift exterior
Cele mai spectaculoase lifturi din lume
10 decembrie, 2019

In cazul unui incendiu, mai ales daca vorbim despre unul care afecteaza etajele superioare ale unui bloc de locuinte, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te urci in lift pentru a ajunge la parter. Desi acesta ar putea fi primul instinct, mai ales pentru ca este sustinut de un reflex creat in foarte multi ani in care ai utilizat ascensorul, acesta trebuie imediat combatut, pentru ca riscurile sa fie diminuate. Ti-am pregatit mai jos toate motivele pentru care nu ar trebui sa urci in lift, ci sa cobori pe scari, daca acest lucru iti este permis, in cazul nefericit al izbucnirii unui incediu in blocul in care locuiesti. Iata ce trebuie sa stii!

Ce se intampla in timpul unui incendiu cu un lift?

Motivul principal pentru care nu este recomandat sa folosesti liftul in timpul unui incediu este acela ca ascensorul este alimentat cu energie electrica. De cele mai multe ori, intreruperea alimentarii cu energie este simultana cu momentul in care flacarile au pus stapanire pe cladire. Fie anumite fire se topesc si nu mai pot transmite curentul mai departe, fie curentul a fost oprit de catre administratorul cladirii pentru diminuarea pagubelor care ar putea aparea in cazul in care incendiul se extinde rapid. Ca efect imediat al intreruperii alimentarii cu eergie electrica este oprirea liftului. Daca se intampla acest lucru, iar tu ai apucat sa urci deja in ascensor, sansele nefericite de a ramane blocat in lift sunt foarte mari, iar repercursiunile pot fi catastrofale. Pompierii nu vor putea ajunge la tine, deci sansele de supravietuire sunt in aceasta situatie, din pacate, foarte mici. 

Mai mult decat atat, chiar daca riscul de a ramane blocat cu liftul in mijlocul incendiului este eliminat, pericolul de a folosi ascensorul in cazul unui incediu nu a trecut. Gazele toxice eliminate in urma arderii pot cuprinde cabina liftului, transformand-o intr-o adevarata soba la interior. In plus, temperatura din intreaga cladire va creste surprinzator de mult, iar liftul in care te-ai putea afla nu va avea o soarta fericita din pricina faptului ca tunelul liftului va actiona asemenea unui cos de fum. 

Regula este simpla – nu urca in lift la incendiu!

Specialistii in securitate avertizeaza ca cea mai mare greseala pe care o poti face in cazul in care cladirea in care te afli a fost cuprinsa de flacari este sa urci in lift pentru a ajunge la parter. In mod normal, orice bloc de locuinte care utilizeaza un ascensor pentru deplasarea pe verticala a locatarilor trebuie sa aiba in dreptul fiecarui etaj un anunt cu reglementarile privind utilizarea acestor dispozitive, mai ales intr-o situatie delicata, cum este izbucnirea unui incendiu. Obligatia de a instala un pictograf ii revine administratorului de bloc, care ar trebui sa constientizeze riscurile la care se pot expune cei care nu cunosc posibilele situatii descrise mai sus. Mai mult decat atat, cabina de lift are trebui sa aiba si ea explicatii clare si masuri de siguranta in cazul in care izbucneste un incendiu cu pasageri aflati deja in interiorul ascensorului. 

Reguli de urmat in cazul unui incendiu

Izbucnirea unui incendiu este un eveniment care poate degenera daca se instaleaza panica. Pastreaza-ti calmul si evacueaza cat mai repede cladirea, ajutandu-i si pe cei pe care ii intalnesti in cale. Coboara intotdeuna pe scari, iar daca blocul este prevazut cu o scara exterioara, foloseste-o pe aceea. Ordinea si disciplina sunt cele care te pot tine departe de eventualele accidentari. Suna la numarul de urgenta 112 si asteapta interventia pompierilor. Daca evacuarea cladirii este imposibila, inchide toate usile si stai cat mai aproape de o fereastra, unde vei avea aer curat constant si de unde salvatorii te pot observa si pot interveni mai rapid. Daca nu ai acces la un geam, retine faptul ca fumul se va ridica, asa ca stai cat mai aproape de podeaua incaperii si acopera-ti caile respiratorii cu o haina sau un prosop. 

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le cunosti referitor la aceasta tema. Fii calm si actioneaza intocmai cum te-ai sfatuit mai sus!

Comments are closed.

Serviciu clienţi personalizat

Suntem întotdeauna aici pentru tine!

Dispecerat:

+40 21 92 63

+40 31 90 07

Vocea clientului:

Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi

031 229 2299

(08:00-17:00)

Email: vocea.clientului@mpifma.ro

Datorită experienței de 55 de ani pe care am acumulat-o în domeniul producției, întreținerii și comercializării de ascensoare, atât la nivel național, cât și dincolo de granițele țării, punem la dispoziție o gamă foarte variată de modele de lifturi proiectate astfel încât utilizatorii să aibă parte de siguranță, confort și o experiență plăcută ori de câte ori au nevoie de acest mijloc de transport.

Deoarece ne dorim să venim în ajutorul clienților noștri cu servicii variate, pentru ca oricine să poată găsi aici exact ce are nevoie, în portofoliul MP IFMA sunt incluse zeci de variante de lifturi, împărțite în funcție de anumite caracteristici și particularități. Unul dintre cele mai importante criterii este tipul clădirii în care sunt amplasate: lifturi pentru hoteluri, birouri, centre comerciale, lift pentru spitale, clădiri rezidențiale, ascensoare pentru transport și instituții publice, clădiri înalte, lift pentru vilă sau locuințe private.

De asemenea, un alt principiu de selecție este tipul de ascensor: lift de persoane, lifturi de marfă, lifturi pentru spitale, elevatoare și platforme auto, ascensoare pentru persoane cu dizabilități. Pe lângă acestea, oferim și scări rulante și trotuare destinate spațiilor publice, care au scopul de a îmbunătăți traficul din marile clădiri și de a ajuta la transportul pe distanțe mai lungi.

Indiferent de tipul de ascensor ales, fie că este vorba despre un lift hidraulic sau despre unul cu acționare electrică, la noi puteți găsi cea mai bună soluție pentru problemele dumneavoastră legate de transportul pe verticală. Specialiștii din echipa MP IFMA depun tot efortul necesar pentru ca dumneavoastră să aveți acces cu ușurință la lifturi performante. În plus, suntem în permanență la curent cu ultimele tehnologii și instrumente folosite în acest domeniu, ceea ce înseamnă că avem toate resursele necesare pentru a vă oferi servicii de top.