De ce este important designul ascensorului si cum sa-l alegi
25 aprilie, 2017
Avantajele instalarii unui lift MP IFMA pentru persoane cu dizabilitati
28 septembrie, 2017
Atat de prezente in vietile noastre, ar fi absurd sa nu ne putem bucura astazi de lifturi. Nu am reusi sa urcam in cateva secunde etaje intregi, nu am putea transporta marfa grea, iar pentru persoanele cu dizabilitati ar fi imposibila deplasarea. Daca locuiesti la bloc, probabil ca il folosesti de cel putin doua ori pe zi, cand pleci si cand ajungi acasa. Poate te gandesti ca liftul este o inventie moderna. Ai fi suprins daca ti-am spune ca el a fost folosit pentru prima data inaintea erei noastre?
Cine l-a inventat?
Asa cum sta scris in istorie, matematicianul grec Arhimede a creat primul lift, ce-i drept, cu mult mai rudimentar decat cele pe care le folosim astazi, in anul 236 inainte de Hristos. A gandit un sistem de ridicare, care functiona cu ajutorul unui tambur si al unor scripeti, actionat de forta umana. In Roma Antica, aceasta idee a fost preluata si aplicata la construirea Coloseumului. In subteranul amfiteatrului urias era un adevarat sistem de camere cu lifturi, cu care gladiatorii sau animalele ajungeau in arena. Acest tip de ascensor era activat cu forta a sute de barbati, care se ajutau de contragreutati.
In anul 1743, regele Louis al XV-lea avea instalat in Palatul de la Versailles un lift, caruia ii placea sa-i spuna „scaunul zburator”, construit special pentru ca una din amantele lui sa ajunga in dormitor, la etajul al treilea. Acelasi rege numea un lift din castelul Choisy din Franta „masa zburatoare”. Se folosea de el ca sa poata aduce mancare trimisa de catre servitori din bucatarie catre camera unde el cina cu oaspetii, fara sa fie deranjat de catre acestia.
Totusi, lifturile, asa cum le stim astazi, au inceput sa fie create in anii 1800 si se bazau pe forta apei sau a aburilor. Cabina era fixata pe un piston gol care cobori intr-un cilindru subteran. Apa era injectata in cilindru, pentru a crea presiune si facea pistonul sa ridice cabina, care ar cobori cu ajutorul fortei gravitationale, pe masura ce apa era indepartata.
„Bunicul" ascensoarelor de tractiune de astazi a aparut pentru prima data in secolul al XIX-lea in Marea Britanie, liftul folosind o frânghie care trecea printr-o roată și o contragreutate. Ascensorul de putere a debutat la mijlocul secolului al XIX-lea in Statele Unite ale Americii, ca un simplu ascensor de marfa, care funciiona doar intre doua etaje, intr-o cladire din New York. In 1853, Elisha Graves Otis a venit, in cadrul unei expozitii de profil, cu o idee care avea sa revolutioneze dezvoltarea ascensoarelor de care ne putem bucura astazi. Este vorba de sistemul se siguranta cu ajutorul unui arc, in cazul in care franghia cu ajutorul careia functiona liftul s-ar rupe. In 1857, primul lift pentru pasageri functiona deja intr-o cladire din New York.
Mai tarziu, multumita inventiei electricitatii, lifturile au inceput sa fie construite cu motor electric, iar dezvoltatorul acestora a fost Werner von Siemens.
Pana in 1903, lifturile au fost adaptate si erau gata sa fie montate pe cladirile foarte inalte. Astfel, povestile despre zgaraie-nori deveneau realitate si puteau fi in sfarsit utilizate.
De la franghii, la complexitate
Astazi, ne putem bucura de lifturi moderne, in care pana si butoanele sunt istorie. Touchscreen-ul a preluat si in acest domeniu puterea si, din ceea ce candva era o necesitate, s-au transformat in exprimare arhitecturala. Mai mult, design-ul lifturilor moderne aproape iti taie respiratia, cu desenele si formele grafice venite, parca, din viitor.
Lifturile au schimbat multe in industria, economia si arhitectura globala si, chiar daca astazi ni se pare ca au fost mereu acolo, istoria lor este una cel putin interesanta!

 

 

Comments are closed.

Serviciu clienţi personalizat

Suntem întotdeauna aici pentru tine!

Dispecerat:

+40 21 92 63

+40 31 90 07

Vocea clientului:

Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi

031 229 2299

(08:00-17:00)

Email: vocea.clientului@mpifma.ro

Datorită experienței de 55 de ani pe care am acumulat-o în domeniul producției, întreținerii și comercializării de ascensoare, atât la nivel național, cât și dincolo de granițele țării, punem la dispoziție o gamă foarte variată de modele de lifturi proiectate astfel încât utilizatorii să aibă parte de siguranță, confort și o experiență plăcută ori de câte ori au nevoie de acest mijloc de transport.

Deoarece ne dorim să venim în ajutorul clienților noștri cu servicii variate, pentru ca oricine să poată găsi aici exact ce are nevoie, în portofoliul MP IFMA sunt incluse zeci de variante de lifturi, împărțite în funcție de anumite caracteristici și particularități. Unul dintre cele mai importante criterii este tipul clădirii în care sunt amplasate: lifturi pentru hoteluri, birouri, centre comerciale, lift pentru spitale, clădiri rezidențiale, ascensoare pentru transport și instituții publice, clădiri înalte, lift pentru vilă sau locuințe private.

De asemenea, un alt principiu de selecție este tipul de ascensor: lift de persoane, lifturi de marfă, lifturi pentru spitale, elevatoare și platforme auto, ascensoare pentru persoane cu dizabilități. Pe lângă acestea, oferim și scări rulante și trotuare destinate spațiilor publice, care au scopul de a îmbunătăți traficul din marile clădiri și de a ajuta la transportul pe distanțe mai lungi.

Indiferent de tipul de ascensor ales, fie că este vorba despre un lift hidraulic sau despre unul cu acționare electrică, la noi puteți găsi cea mai bună soluție pentru problemele dumneavoastră legate de transportul pe verticală. Specialiștii din echipa MP IFMA depun tot efortul necesar pentru ca dumneavoastră să aveți acces cu ușurință la lifturi performante. În plus, suntem în permanență la curent cu ultimele tehnologii și instrumente folosite în acest domeniu, ceea ce înseamnă că avem toate resursele necesare pentru a vă oferi servicii de top.