Dimensiuni si capacitati ale ascensoarelor
10 decembrie, 2019
incendiu
De ce nu ai voie sa folosesti liftul in caz de incendiu?
10 decembrie, 2019

Reglementările europene în ceea ce privește siguranța lifturilor au impus adoptarea a două noi standarde, EN 81-20 și EN 81-50, încă de la finalul anului 2014. Menirea principală a celor două regulamente presupune îmbunătățirea confortului și a accesibilității persoanelor care utilizează ca metodă de deplasare între etaje, acasă sau la locul de muncă, ascensoarele. De asemenea, noile standarde, pe care și noi, cei de la MpIFMA, le aplicăm cu succes în proiectarea ascensoarelor, prevăd îmbunătățiri în ceea ce privește construirea și interfața clădirilor în raport cu utilizarea lifturilor. Ambele standarde au fost reglementate de către Comitetul European de Standardizare (CEN). Pentru a le înțelege mai bine, v-am pregătit mai jos toate detaliile referitoare la cele două reglementări adoptate la nivelul întregului continent.

Ce înseamnă, mai exact, reglementările pentru siguranța pasagerilor unui lift?

Standardele conțin o serie de cerințe, având ca scop principal îmbunătățirea siguranței pasagerilor care utilizează ascensoarele. Acestea conțin:

Mișcarea și viteza de deplasare a liftului:

 • protecția necesară împotriva riscului ca elevatorul să se deplaseze cu o viteză mai mare decat cea prevazuta;
 • măsuri de precauție în situațiile care impun salvarea utilizatorilor unui lift;
 • mecanism de protecție pentru atenuarea riscului ca ascensorul să nu se oprească.

Sistemul de detectare a obstacolelor intre uși:

 • prevenirea închiderii ușilor unui lift dacă este detectată o obstrucție, în cazul nostru, un sistem de siguranță care sesizează dacă la închiderea ușilor ascensorului va exista un contact cu vreunul dintre pasageri sau alt obstacol, caz în care ușile nu se vor închide, pentru evitarea accidentelor;
 • mecanismul prevede utilizarea unei tehnologii cu mai multe fotocelule plasate pe toata inaltimea usilor.

Protecție a pasagerilor prin blocarea ușilor:

 • prevenirea căderii pasagerilor blocați în lift, prin împiedicarea deschiderii ușilor din interior, atunci când ascensorul se află în afara zonei de deblocare, adică în dreptul vreunui etaj.

Materialele din care sunt fabricate lifturile:

 • podelele, pereții și tavanele lifturilor trebuie să fie fabricate din materiale încadrate în cerințele de clasificare a incendiilor, prevăzute de EN 13501-1;
 • clasificarea materialelor utilizate se referă la reacțiile pe care acestea le au, în contact cu fumul sau flăcările unui incendiu.

Puterea (forța) liftului:

 • ușile de palier și pereții liftului trebuie să îndeplinească anumite cerințe de rezistență actualizate;
 • ușile liftului trebuie să includă elemente de susținere pentru menținerea panourilor ușilor în poziție în cazul în care alte elemente de ghidare cedează;
 • ușile trebuie să poată rezista unei forțe de impact echivalentă cu cea a unei persoane care se ciocnește cu ușa la viteza de rulare;
 • pereții liftului trebuie să fie rezistenți la o forță echivalentă cu o persoană care se împinge împotriva lor;
 • pereții liftului, inclusiv cei din sticlă, trebuie să reziste la șocuri puternice, pentru a putea asigura integritatea structurii.

Sistemul de iluminare a liftului:

 • standardul impune niveluri de iluminare ridicate, atât în interiorul liftului, cât și in putul acestuia;
 • iluminarea liftului trebuie făcută cu un minim de 100 lux, nu cu 50 lux, cum era cazul până la adoptarea noilor prevederi;
 • sistemul de urgență trebuie să permită pentru cel puțin o oră iluminarea cu 5 lux, nu cu 1 W, cum a fost impus înainte;
 • sursa de lumină de urgenta trebuie amplasată la o înălțime de un metru în centrul liftului, cât mai aproape de butoanele de urgență ale ascensorului.

Sistemul de evacuare în caz de urgență:

 • trapa de siguranță a acoperișului de ridicare trebuie să fie de 0,4 m x 0,5, capabilă să reziste la 300 N fără deformare permanentă de 1 mm și deformare elastică de 35 mm (minimum).

Toate aceste norme europene de securitate pentru construcție și instalarea ascensoarelor sunt aplicate întocmai și în proiectele semnate de către MpIFMA. Știm că siguranța utilizatorilor unui lift trebuie să stea pe primul loc, așa că ne preocupăm în permanență să asigurăm întreținerea și modernizarea ascensoarelor. Dacă vrei să montezi un ascensor, o scară sau un trotuar rulant, nu uita să ne contactezi!

Comments are closed.

Serviciu clienţi personalizat

Suntem întotdeauna aici pentru tine!

Dispecerat:

+40 21 92 63

+40 31 90 07

Vocea clientului:

Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi

031 229 2299

(08:00-17:00)

Email: vocea.clientului@mpifma.ro

Datorită experienței de 55 de ani pe care am acumulat-o în domeniul producției, întreținerii și comercializării de ascensoare, atât la nivel național, cât și dincolo de granițele țării, punem la dispoziție o gamă foarte variată de modele de lifturi proiectate astfel încât utilizatorii să aibă parte de siguranță, confort și o experiență plăcută ori de câte ori au nevoie de acest mijloc de transport.

Deoarece ne dorim să venim în ajutorul clienților noștri cu servicii variate, pentru ca oricine să poată găsi aici exact ce are nevoie, în portofoliul MP IFMA sunt incluse zeci de variante de lifturi, împărțite în funcție de anumite caracteristici și particularități. Unul dintre cele mai importante criterii este tipul clădirii în care sunt amplasate: lifturi pentru hoteluri, birouri, centre comerciale, lift pentru spitale, clădiri rezidențiale, ascensoare pentru transport și instituții publice, clădiri înalte, lift pentru vilă sau locuințe private.

De asemenea, un alt principiu de selecție este tipul de ascensor: lift de persoane, lifturi de marfă, lifturi pentru spitale, elevatoare și platforme auto, ascensoare pentru persoane cu dizabilități. Pe lângă acestea, oferim și scări rulante și trotuare destinate spațiilor publice, care au scopul de a îmbunătăți traficul din marile clădiri și de a ajuta la transportul pe distanțe mai lungi.

Indiferent de tipul de ascensor ales, fie că este vorba despre un lift hidraulic sau despre unul cu acționare electrică, la noi puteți găsi cea mai bună soluție pentru problemele dumneavoastră legate de transportul pe verticală. Specialiștii din echipa MP IFMA depun tot efortul necesar pentru ca dumneavoastră să aveți acces cu ușurință la lifturi performante. În plus, suntem în permanență la curent cu ultimele tehnologii și instrumente folosite în acest domeniu, ceea ce înseamnă că avem toate resursele necesare pentru a vă oferi servicii de top.