Instalarea și configurarea unui lift este un proces destul de complex, deoarece trebuie luați în calcul mai mulți factori. Desigur, unul dintre cele mai bune momente pentru deciderea folosirii unui ascensor este încă din faza de proiectare a clădirii. Atunci planurile pot fi modificate astfel încât spațiile să fie suficient de mari pentru a deservi traficul din clădire și pentru a facilita accesul, în caz de nevoie, la mentenanța liftului.

Cu toate acestea, instalarea unui lift este posibilă și în cadrul unei clădiri deja existente. În cazul acesta, costurile pot fi mai ridicate, deoarece acestea vor implica și intervenții suplimentare asupra construcției, plus un timp de execuție mai mare. În rândurile următoare vei afla ce presupune procesul configurării unui ascensor și ce factori determinanți trebuie luați în considerare.

Nevoile clădirii în care va fi configurat liftul

Indiferent că este vorba despre o clădire care urmează să fie construită sau care deja există, trebuie luat în considerare scopul pentru care va deservi. Dacă este vorba despre ascensoare de uz rezidențial, pentru persoane, atunci se va estima fluxul de locuitori/zi care îl vor folosi. Cabinele sunt, în general, proiectate pentru un anumit număr de oameni care îl pot folosi concomitent. Acesta poate fi primul punct de plecare în luarea unei decizii.

De exemplu, normele legale impun configurarea a cel puțin unui ascensor pentru clădirile cu regim de înălțime parter + trei etaje. În cazul în care construcția are mai mult de cinci etaje, se recomandă instalarea a cel puțin două lifturi, dintre care unul trebuie să fie suficient de mare pentru a transporta și obiecte de gabarit sau dimensiuni ridicate.

Cerințele electrice

Necesitățile electrice ale lifturilor trebuie îndeplinite atât în cazul înlocuirii lifturilor existente, cât și în cazul instalării celor noi. Puterea principală a liftului ar trebui să fie de 240V și 30AMP cu împământare sau o putere principală de 120V cu 20 AMP. Consultă un specialist electrician pentru toate detaliile necesare, pentru că specificațiile pot fi diferite în funcție de capacitatea și modelul produsului ales.

Configurarea propriu-zisă a ascensorului

Atât pentru clădirile vechi care au nevoie de lifturi modernizate, cât și pentru cele care urmează să fie puse în funcțiune, trebuie să se verifice dacă prevederile legale sunt îndeplinite din mai multe aspecte:

Puțul liftului

Indiferent de tipul de ascensor folosit, acesta trebuie să aibă un spațiu de minimum 20 de cm. Experții în domeniu avertizează că orice abatere mai mare de 25 de mm de la verticalitatea puțului din planurile inițiale poate atrage costuri suplimentare.

Tipul de lift

În această privință, sunt două opțiuni disponibile pe piață: bazate pe tracțiune sau ascensoare hidraulice. Trebuie verificate cu minuțiozitate cablurile de susținere, pentru a nu exista pericolul ca acestea să se rupă la urcarea sau coborârea liftului.

Dimensiunea cabinei

Fie că este vorba, de exemplu, despre un lift auto sau unul pentru transport de persoane, componentele din exteriorul cabinei trebuie să încapă corect în casa liftului. În caz contrar, acestea se pot lovi de pereții din puțul liftului și pot provoca accidente.

Criterii de întreținere

Respectarea măsurilor de mentenanță impuse atât legislativ, cât și de producător sunt și o datorie, dar și o metodă de a prelungi durata de viață a liftului. Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și a Instalațiilor de ridicat (ISCIR) autorizează acest tip de utilaje mecanizate și impune anumite verificări.

Este recomandat să închei parteneriate de service cu colaboratori profesioniști, care să poată răspunde în timp util cerințelor tale în cazul eventualelor defecțiuni. Utilizarea lifturilor în parametri optimi și reviziile periodice vor asigura eficiența acestuia în timp și vor preîntâmpina multe avarii.

Dincolo de criteriile legislative și specificațiile tehnice configurării unui lift, procesul se va dovedi unul benefic indiferent de scopul final al întrebuințării. Ia în considerare aceste recomandări și asigură-te că alegerea pe care o faci este una avantajoasă.