Fiabil, eficient și robust, ascensorul de marfă este un echipament esențial pentru spațiile de producție, depozite, spitale, hoteluri sau alte locuri în care activitățile impun un trafic intens de produse. Acest mecanism proiectat să reziste în diverse medii și la tot felul de sarcini facilitează considerabil transportul încărcăturilor grele de la un etaj la altul. Un lift de marfă contribuie la optimizarea și accelerarea proceselor de lucru, iar pentru asta trebuie să funcționeze în mod corespunzător. Iată în ce constă întreținerea sa:

Inspecția zilnică a ascensorului de marfă

În general, întreținerea de rutină a unui lift industrial ține de curățarea, strângerea, reglarea, lubrifierea și protecția împotriva coroziunii. Ascensorul este extrem de important pentru operațiunile zilnice ale oricărei afaceri. Din acest motiv, trebuie verificat în fiecare zi, înainte de începerea activității. Astfel, este necesar să fie controlate butoanele de comandă ale liftului, sistemul de iluminat din cabină, închiderea și deschiderea corectă a ușilor.

Inspecțiile de acest gen, făcute independent de operatorul mecanic, evită defecțiunile majore ale sistemelor și contribuie la creșterea productivității. Pe parcursul verificărilor zilnice, se păstrează înregistrări ale oricăror probleme ce au fost observate pe parcurs.

Curățarea cabinei ascensorului de marfă

Des utilizat în halele de producție și unitățile de depozitare, liftul pentru marfă ajută la manipularea facilă și rapidă a întregii cantități de produse. Instalația transportă mărfuri paletizate și nepaletizate la etajele superioare, cu sau fără însoțitor. Are un interior robust, pentru a preveni daunele atunci când se încarcă/descarcă produsele, și poate ajunge să transporte greutăți între 2.300 și 4.500 de kilograme sau, uneori, chiar și mai mult, pana la 12.000 kg.

Ascensorul pentru marfă poate susține fără probleme o afacere dinamică. Însă, pentru că pot fi transportate tot felul de mărfuri, este important ca liftul să fie igienizat frecvent. Curățarea cabinei liftului include:

  • curățarea pereților, a tavanului și pardoselii;
  • aspirarea atentă a pragului;
  • ștergerea corpurilor de iluminat;
  • dezinfectarea butoanelor de comandă.

Prin aceste servicii de curățare, ascensorul va fi păstrat în condiții optime de funcționare și va putea asigura un confort sporit în exploatare.

Întreținerea regulată a ascensorului de marfă

În conformitate cu nevoile de întreținere ale diverselor echipamente mecanice, după atingerea unui anumit număr de ore de lucru specificate, trebuie efectuată întreținerea ascensorului. În acest sens, se realizează lucrări de întreținere primară, unde sarcinile cheie sunt lubrifierea, strângerea și inspecția pieselor relevante și curățarea echipamentului de pe cabina liftului. Acest prim nivel de întreținere a ascensorului de marfă se realizează de către operatorul mecanic.

Întreținerea secundară a liftului se concentrează pe inspecție și reglare. Mai exact, se verifică dacă toate ansamblurile și piesele mecanice au o performanță de lucru bună. Trebuie să fie analizate condițiile de lucru ale motorului, mecanismul de transmisie, mecanismele de ghidare verticală, sistemul hidraulic și cel electric. Accentul se pune pe detectarea, reglarea și eliminarea disfuncționalităților și echilibrarea gradului de uzură a diferitelor piese. Cerințele de întreținere se îndeplinesc de către personal calificat, cu ajutorul instrumentelor speciale.

Revizia generală a ascensorului de marfă

În procesul de întreținere a unui ascensor de marfă trebuie luată în considerare și revizia generală a instalației. Verificarea se face în fiecare an, pentru menținerea liftului în condiții de siguranță și păstrarea unui grad înalt al disponibilității acestuia, chiar dacă nu prezintă probleme de funcționare. Revizia este una amănunțită și se referă la lucrările de control, reglare și înlocuire a tuturor pieselor necesare, pentru buna funcționare a mecanismului. Inspecția generală se efectuează doar de către firmele specializate, ținând cont de prevederile Prescripției Tehnice ISCIR PT R 2-2010.

Odată cu verificarea ascensorului de marfă sunt reparate și defecțiunile care au fost constatate pe parcurs, dar nu au fost realizate în cadrul lucrărilor de întreținere regulată. De regulă, în cadrul reviziei generale se realizează operațiuni precum:

  • verificarea uleiului;
  • verificarea stării de uzură a angrenajelor și pieselor;
  • spălarea lagărelor motorului electric şi schimbarea uleiului;
  • ungerea pieselor supuse frecării;
  • controlul funcționării optime a mecanismelor ascensorului;
  • verificarea elementelor de prindere a cabinei şi contragreutăţii;
  • audit privind starea componentelor de securitate;
  • verificarea strângerii elementelor de îmbinare și a articulațiilor;
  • verificarea funcționării sistemului electric de forță, de iluminare, de comandă și semnalizare;
  • verificarea funcţionării şi etanşeităţii circuitelor hidraulice, acolo unde este cazul.

Revizia ascensoarelor fără marcaj de conformitate

Este important de știut faptul că, potrivit legii, lifturile mai vechi și fără marcaj de conformitate european au nevoie de lucrări de întreținere de cel puțin două ori pe lună. Practic, se realizează operații care includ verificarea elementelor de prindere, strângerea componentelor de îmbinare și a articulațiilor, fixarea tampoanelor și a limitatoarelor de la sfârșitul de cursă. De asemenea, sunt luate în calcul ungerea pieselor supuse frecării, verificarea nivelului de ulei, controlul uzurii lagărelor sau a cablurilor de tracțiune și evaluarea funcționării mecanismelor și componentelor de securitate ale liftului.

Revizia generală pentru ascensoarele fără marcaj de conformitate trebuie realizată obligatoriu la un interval de timp cuprins între 6 luni și 2 ani. Când se stabilește perioada pentru verificarea generală, se iau în considerare destinația, starea tehnică și vechimea ascensorului, condițiile de mediu și regimul de funcționare.

Revizia ascensoarelor cu marcaj de conformitate

Lifturile de marfă mai noi, care au marcaj de conformitate, trebuie să fie inspectate de firmele specializate conform instrucțiunilor tehnice evidențiate de montator în documentația tehnică. Acest lucru se realizează cel puțin o dată la fiecare 4 luni. Ca și în cazul ascensoarelor fără marcaj de conformitate, revizia tehnică periodică presupune menținerea performanțelor și caracteristicilor mecanismului.

În ceea ce privește revizia generală, aceasta se realizează în fiecare an, cu toate că autorizația de funcționare a ascensorului este valabilă 3 ani pentru lifturile noi. Verificarea este una complexă și include controlul amănunțit al ascensorului și repararea defecțiunilor constatate în cadrul lucrărilor de întreținere.

Ascensoarele de marfă sunt considerate coloana vertebrală a oricărei afaceri dinamice, derulată în clădirile cu mai multe etaje. Întreținerea corectă a acestora este deosebit de importantă întrucât nimeni nu-și poate permite ca lifturile să nu funcționeze în mod corespunzător în timpul orelor de lucru. A avea un program adecvat de întreținere a ascensoarele de marfă este o necesitate pentru a asigura constant buna lor funcționare.