lift cu pereti din sticla

Lifturile sunt considerate o parte importantă în proiectarea oricărei clădiri, fie aceasta comercială sau rezidențială. Aceste mecanisme oferă un transport sigur și rapid, atât pentru oameni, cât și pentru autoturisme, materiale sau diverse mărfuri. Cele mai vechi prototipuri de ascensoare au apărut în Evul Mediu și, de atunci, au evoluat în varietatea de echipamente pe care ne bazăm astăzi.

Fără îndoială, inventarea elevatorului a schimbat modul în care ne mișcăm și construim. Însă, atunci când trebuie să alegi un ascensor pentru o anumită structură, este important știi ce tipuri de lifturi există și care sunt utilizările lor. Află mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Care sunt principalele tipuri de lifturi

Istoria lifturilor ne arată că tehnologia folosită pentru dezvoltarea acestor instalații s-a transformat semnificativ de-a lungul timpului. În prezent, ascensoarele sunt mai mari, mai rapide și mai spectaculoase și au căpătat diferite forme. Cu toate acestea, fiecare tip de lift prezintă caracteristici proprii, astfel că mecanismele pot fi clasificate în funcție de anumite criterii.

Tipuri de lifturi în funcție de utilizare

Dacă luăm în considerare scopul și modul de utilizare a unui lift, vom observa că sunt disponibile mai multe modele:

Lifturi pentru persoane

În mod cert, acesta este cel mai popular tip de ascensor. Mecanismul se referă la transportul exclusiv al oamenilor de la un etaj la altul. Lifturile de persoane pot varia semnificativ în ceea ce privește dimensiunea, capacitatea, viteza și opțiunile disponibile în interiorul cabinei. În cazul clădirilor foarte înalte, ascensoarele de persoane sunt concepute cu o funcționalitate specială, respectiv modul expres care presupune transportarea de la parter la ultimul nivel, fără a lua în considerare opririle dintre etaje.

Lifturi pentru marfă

Spre deosebire de lifturile pentru persoane, în care oamenii nu pot transporta obiecte voluminoase sau cu o greutate mare, ascensoarele de marfă sunt destinate să mute încărcături foarte grele. Pregătite să reziste în diferite medii și la toate tipurile de sarcini, aceste instalații au un design robust, pereți și podele grele din oțel, și nu interioare atractive precum lifturile de persoane. Funcționează mai lent, dar sunt pregătite să le ofere utilizatorilor cea mai bună experiență în ceea ce privește confortul și caracteristicile tehnice.

Lifturi auto

Mecanisme proiectate să facă față cu brio la sarcini mari, vehicule și pasageri, ascensoarele auto sunt moderne și eficiente. Se regăsesc, de regulă, în centrele de producție a autovehiculelor, garaje sau parcări mari ale anumitor clădiri. Lifturile auto funcționează cu sau fără șofer, iar avantajul lor este că ușurează intrarea într-un imobil prin faptul că oferă posibilitatea parcării mașinilor în spațiul din interior. Mai mult, unele tipuri de ascensoare auto permit chiar rotirea la 180 de grade pentru a eficientiza procesele de intrare sau ieșire dintr-o clădire.

Lifturi pentru spitale

Concepute atât pentru transportul de persoane, cât și pentru mărfurile cu o anumită încărcătură, lifturile pentru spitale trebuie să respecte anumite standarde de calitate și cerințe internaționale. Acestea sunt proiectate ca să poată deplasa cu ușurință între etaje paturile de spital, brancardele și cărucioarele medicale.

Lifturi de serviciu

Se găsesc în multe clădiri comerciale și sunt destinate transportului de mărfuri de către angajați, cum ar fi personalul de menaj care deplasează cărucioarele de curățenie într-un hotel. Ascensoarele de serviciu se pot utiliza și în unitățile medicale.

Lifturi pentru transportul alimentelor

Cunoscute și sub numele de „Dumbwaiter”, acest tip de lift se găsește în structurile moderne, inclusiv în clădirile comerciale, publice și private.
lift pentru cladire de birouri
Adesea, ascensoarele sunt conectate între mai multe etaje și se folosesc pentru transportul alimentelor în restaurante, școli, spitale, depozite, case private etc. Sunt lifturi mici de marfă, ideale pentru economisirea spațiului și transporturi ușoare.

Tipuri de lifturi în funcție de sistemul de acționare

Unul dintre aspectele importante care influențează proiectarea lifturilor ține și de selectarea celui mai bun sistem de ridicare. În acest sens, se diferențiază următoarele tipuri de ascensoare:

Lifturi hidraulice

O soluție sigură și modernă, mai silențioasă și rapidă în comparație cu alte tipuri de lift, ascensoarele hidraulice sunt recomandate în clădirile mici sau particulare, nu în cele cu trafic mediu ori intens. Sunt mecanisme care necesită mai multă energie pentru a funcționa și care au nevoie de o cameră de mari dimensiuni, cu un rezervor de ulei special, lichidul acționând pistoanele ascensorului. În funcție de capacitatea lor, lifturile hidraulice pot transporta până la 86 de persoane.

Lifturi electrice

Spre deosebire de cele hidraulice, lifturile electrice sunt mai rapide, consumă mai puțină energie și nu necesită o cameră separată pentru lift. Acestea funcționează prin tracțiunea mecanică pe care o generează un motor electric, nu pe bază de fluid hidraulic. Lifturile electrice sunt mai simplu de instalat și de întreținut și asta pentru că au doar o casă a liftului deasupra puțului, unde se ține tot echipamentul necesar pentru funcționare.

Lifturi gearless

Ascensoarele fără angrenaj au o capacitate mare și sunt ideale pentru clădirile înalte, cu trafic intens. Lifturile gearless nu au o casă a liftului deasupra puțului, ci o cameră de control alăturată. Sunt rapide și, tocmai datorită vitezei și capacității foarte mari de transport, se pot folosi și în centrele comerciale deoarece rezista bine la utilizarea intensă.

Inventarea ascensorului este un mare avantaj pentru omenire, pentru că permite circulația pasagerilor și a mărfurilor între etajele unei clădiri fără să implice vreo solicitare fizică. Mecanismul este extrem de funcțional și eficient, însă trebuie întotdeauna ales în funcție de utilizare și destinația clădirii în care este instalat.