Unul dintre cele mai neplăcute lucruri care ți se pot întâmpla este să rămâi blocat în lift. Desigur, nu se întâmplă foarte des și de obicei astfel de probleme se rezolvă destul de repede, dar cu siguranță situația este una destul de înfricoșătoare. Cauzele pot varia, de la pene de curent până la defecțiuni la aparatura liftului. Ce faci, așadar, în momentul în care constați cu stupoare că ai rămas blocat în lift?

Rămâi calm

Știm, e ușor de zis să rămâi calm, dar sfatul este destul de greu de aplicat în situații de maximă intensitate. Ceea ce trebuie să realizezi e că anxietatea sau îngrijorarea ta nu vor grăbi în niciun fel ieșirea din această situație, ba din contră. Nu vei reuși decât să-ți consumi energia și să te aduci într-o stare nepotrivită pentru a gestiona problema.

Amintește-ți că există soluții și că nu ești nici prima și nici ultima persoană blocată în lift. În momentul în care constați că ai rămas blocat, te sfătuim să tragi profund aer în piept de câteva ori și să încerci să te relaxezi câteva minute. Cine știe, poate în doar câteva clipe problema se va rezolva de la sine. În caz contrar, poți măcar să începi să cauți soluții cu mintea limpede, nu agitat.

Nu încerca să ieși singur din lift

Nici măcar să nu-ți pui problema că ai putea pica în gol sau ceva similar. Majoritatea ascensoarelor au frâne de siguranță conform reglementărilor în vigoare. La fel, nu încerca să forțezi ușile sau să apeși pe butoane până când se întâmplă ceva. Există riscul de a înrăutăți problema. Chiar dacă ai putea să deschizi ușile, riscul de a cădea în gol este destul de ridicat. Nu mai vorbim de situația în care deschiderea ușilor poate duce la accidente provocate de deplasarea subită a liftului.

Din aceeași categorie, presupunând că liftul în care te afli este dotat cu o trapă, nu încerca să o deschizi și să ieși în exteriorul acestuia. Îți vei risipi resursele fără succes, deoarece majoritatea trapelor sunt prinse pe dinafară și, în eventualitatea excepțională în care deschizi trapa, vei fi chiar mai expus în afara ascensorului.

Folosește mecanismul de urgență

În funcție de modernizările aduse liftului, vei avea la dispoziție un buton de urgență sau alte metode de a alerta serviciul clienți în legătură cu situația ta. Dacă te afli într-un ascensor de tipul celor conectate, este posibil ca firma responsabilă să fie deja la curent cu defecțiunea. În cazul excepțional în care nu poți găsi nici măcar un număr de urgență la care să apelezi, te sfătuim să suni la 112.

Vei ști ce urmează și ce trebuie să faci în funcție de răspunsul primit de la operator. Nu te enerva și nu țipa la acesta, el este acolo ca să te ajute și să rezolve problema cât mai repede cu putință. Nervii nu te vor ajuta nici pe tine, nici pe el. Din nou, cel mai bine ar fi să te relaxezi.

Nu sunt foarte multe de făcut în momentul în care ai rămas blocat în lift, în afară de a apela la ajutor specializat. Dacă ești în poziția de a alege un ascensor pentru domiciliul sau afacerea ta, asigură-te că alegi un lift de calitate cu servicii de mentenanță profesională incluse.