Ce inseamna pentru tine un ascensor bun? Daca raspunsul este pur si simplu legat de un ascensor care sa te duca din punctul A in punctul B, iti sugeram sa arunci o privire pe articolul de fata. Ascensoarele pentru persoane sunt de mai multe feluri, fiecare cu particularitatile si specificul lor. Fie ca te gandesti sa achizitionezi un ascensor pentru o cladire de apartamente pe care o administrezi, sau pur si simplu vrei sa evaluezi ascensorul din cladirea in care traiesti sau planuiesti sa te muti, ti-am pregatit o lista cu cele mai bune ascensoare pentru blocuri.

Ascensorul electric

Cand vine vorba de modalitati de transport pe verticala, ascensoarele electrice par sa fie cele mai intalnite. Acesta este evident la concurenta cu ascensorul hidraulic, pe care il vom mentiona in cele ce urmeaza, dar isi mentine pozitia favorabila in preferintele oamenilor.

Principalul sau component, care ii da si numele, este motorul electric. In afara de acesta, ascensorul electric are in componenta si un sistem electric de comanda. Cabina este legata de cabluri si scripeti si liftul beneficiaza de un sistem de securitate si de franare, formate dintr-un amortizor si un limitator mecanic de viteza. Evident, acest ascensor persoane functioneaza pe curent electric. Daca te gandesti sa investesti intr-un ascensor de calitate, merita sa aflii mai multe despre structura si principiile de functionare.

Printre avantaje se numara dotarea cu un convertizor de frecventa care asigura confortul si viteza adecvata atat la urcare, cat si la coborare. Sunt simplu de montat si de intretinut, de aceea sunt preferate de afacerile precum spitalele si hotelurile, nu doar blocurile de locuinte.

Ascensorul hidraulic

Contracandidatul perfect pentru ascensorul electric este cel hidraulic. Spre deosebire de alte sisteme, miscarea hidraulica este bazata pe uleiul sub presiune care este injectat printr-o serie de supape, de la rezervor pana la pistoanele liftului.

Diferentele in ce priveste cele doua sisteme sunt evidente. In cazul liftului hidraulic, pompa omonima determina doar urcarea liftului, spre deosebire de cazul ascensorului electric, in cadrul caruia motorul este responsabil atat de urcarea cat si de coborarea cabinei.

La capitolul avantaje putem enumera consumul redus, datorat faptului ca vor consuma energie doar la urcare, coborarea facandu-se gravitational. In cazul in care te gandesti la lucrari de modernizare, vei fi fericit sa aflii ca modele mai noi beneficiaza de sistem inteligent de conservare a resurselor. In concluzie, putem afirma ca lifturile hidraulice au un avantaj si datorita flexibilitații sporite, deoarece pot fi instalate in spatii inchise, fapt care permite si relocarea camerei motorului. Daca ai o cladire fara ascensor, ia in calcul acest model.

Ascensorul conectat

Nu in ultimul rand, este placerea noastra se iti prezentam si ascensorul conectat. Ce inseamna, totusi, conectat, vei intreba? Aceste lifturi sunt conectate la internet prin reteaua Internet of Things (Internetul Obiectelor), adica sunt capabile sa transmita informatii referitoare la functionarea lor, in timp real.

Montarea unui astfel de ascensor se poate realiza in conditii normale la interior, daca exista spatiu, sau chiar puteti opta pentru un ascensor exterior. Poti chiar intreprinde lucrari de modernizarea a ascensorului pe care il ai deja, pentru a-l transforma intr-un ascensor conectat.

Avantajul primar este dat de faptul ca acest tip de ascensor poate fi reglat de la distanta si de faptul ca poate transmite informatii in timp real legate de toti parametrii implicati in procesul de deplasare. Astfel, compania coordonatoare poate decide cand este momentul oportun pentru interventii sau alte lucrari de mentenanta. Nu mai vorbim de faptul ca nu include niciun fel de cost aditional.

Acum ca esti putin mai lamurit in ce priveste tipurile de ascensoare pe care le poti instala in blocul tau, suntem increzatori ca vei face alegerea corecta pentru nevoile tale.