Ultima inovatie din domeniul ascensoarelor la care oamenii de stiinta lucreaza in prezent este liftul care poate transporta pasageri de pe Pamant in spatiu. Suna fascinant, nu-i asa? Ei bine, in ultimii zece ani, stirile cu privire la acest subiect au starnit curiozitate, interes si controversa.

Similar, ascensoarele din cladirile de birouri sau din blocurile de locuinte par astazi banale, insa, la vremea aparitiei lor, erau considerate ceva neobisnuit. Un lift de persoane este, fara discutie, unul dintre cele mai practice si importante mecanisme inventate vreodata.

 

Istoria lifturilor

Primul lift comercial din lume a fost instalat in anul 1857 de compania de ascensoare Otis in magazinul universal intitulat E.V. Haughwout & Co. din New York. In 1868, Richard Waygood a obținut patentul pentru primul ascensor hidraulic pentru transportul de persoane.

 

Dupa faza hidraulica, primul ascensor electric a aparut odata cu popularizarea folosirii curentului electric. In 1880, inginerii de la firma Siemens, din Germania, au avut ideea sa construiasca un asemenea sistem. Interesant este faptul ca acest tip de ascensoare a inceput sa se raspandeasca abia 9 ani dupa data inventiei, cu precadere in Marea Britanie si pe continentul american. 

Care este structura lifturilor?

Componentele esentiale ale unui lift, fie ca este vorba de un ascensor pentru cladiri rezidentiale, un lift pentru hoteluri sau un ascensor pentru cladirile de birouri sunt:

  • Una sau mai multe cabine sau platforme metalice care se misca in sus si in jos.
  • Un sistem de cabluri metalice si scripeti.
  • Contragreutati care echilibrează cabinele.
  • Un motor electric care misca aceste cabine in sus si in jos. 
  • Un sistem de franare.
  • Diverse sisteme de siguranta care au rolul de a proteja pasagerii in cazul ruperii unui cablu.

 

In cladirile mari, ascensoarele sunt de obicei prevazute cu un sistem electronic de control care directioneaza cabinele spre etajele corecte folosind un asa-numit algoritm ascensor. Rolul acestui sistem este de a transporta un numar cat mai mare de persoane in cele mai rapide si eficiente conditii.

 

usa de lift
Sursa foto

Care este principiul de functionare al lifturilor?

Lifturile folosesc curentul electric pentru a se misca pe directie verticala cu scopul de a transporta pasageri sau obiecte intre etajele unei cladiri. Aceste ascensoare sunt miscate de motoare electrice care propulseaza cabina sau platforma cu ajutorul unor contragreutati. Cabinele sau platformele sunt legate de cabluri si scripeti. Mecanismul scuteste persoanele de depunerea unui efort fizic ridicat pentru a urca scarile sau a le cobori.  

 

Alegerea si montarea unui ascensor este un pas foarte important, indiferent ca vorbim despre blocuri de locuinte, cladiri de birouri, centre universitare, spitale sau alte tipuri de constructii. Pentru a selecta liftul potrivit, trebuie luate in considerare criterii precum traficul cladirii, numarul de etaje, intretinerea necesara etc. 

 

Pentru a fi sigur ca iei decizia corecta, apeleaza la specialistii nostri, care te vor ajuta sa gasesti ascensorul potrivit, indiferent de tipul cladirii, locatia si utilitatea sa. Trimite-ne un e-mail la office@mpifma.ro, iar noi vom lua legatura cu tine in cel mai scurt timp.